مقایسه ارتباطات مایکروویو و فیبر نوری
در این مطلب میخواهیم مقایسهای بین ارتباطات مایکروویو و فیبر نوری داشته باشیم. قبل از مقایسه تعریفی از هر کدام داشته باشیم.
مایکروویو یا ریزموج را در مطلب “کمی درباره مایکروویوها” کامل توضیح دادیم اما در این قسمت هم بطور خیلی خلاصه، نگاهی گذرا به آن میاندازیم.
مایکروویو به طور کلی دارای ماهیت الکترومغناطیسی است. در واقع امواج مایکروویو در قسمت الکترومغناطیسی و در بخش انتهایی امواج رادیویی قرار دارند.
امواج مایکروویو بصورت خط مستقیم(در انتشار خط مستقیم در واقع ما شاهد ارتباط نوع Point-to-Point هستیم)، منتشر میشوند. اما امواج رادیویی به سه طریق مختلف منتشر میشوند:
- خط مستقیم
- انتشار از طریق امواج زمین
- انتشار از طریق امواج آسمان
طبق استاندارد IEEE موجهای الکترومغناطیسی که بین ۳۰ تا ۳۰۰ گیگاهرتز(طول موج ۱ تا ۱۰ میلیمتر) هستند، موجهای میلیمتری(MMV) نامیده میشوند.
امواج رادیویی: این امواج از نوع اشعه الکترومغناطیسی هستند و به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند. اولین بار جیمز کلرک ماکسول اسکاتلندی بود که در سال ۱۸۷۰ امواج رادیویی را کشف کرد و بعد از آن هاینریش هرتز آلمانی بود که برای تولید و دریافت این امواج، نظریه ماکسول را ارائه داد.
امواج مایکروویو:
- از نظر فضای نصب، معمولاً نیاز به فضای زیادی ندارند.
- به راحتی و با سرمایه کمی، راه اندازی میشوند و پشتیبانی و نگهداری آنها معمولاً آسان است.
- ظرفیت انتقال آنها محدود است.
- به لایسنسهای فرکانسی نیاز دارند(به علت منابع فرکانسی محدود)
- در مقابل شرایط سخت جوی مانند باران، طوفان و…. پایداری و استفامت زیادی دارند و در صورت خرابی، بازسازی مجدد آنها آسان است.
- کیفیت انتقال امواج تا حد زیادی به شکل زمین و شرایط اقلیمی منطقه دارد.
فیبر نوری
- فیبرهای نوری به علت انعطافپذیری بالایی که دارند در ارتباطات از راه دور و شبکههای مختلف کامپیوتری، استفاده میشوند. فیبرهای نوری دارای تداخل الکتریکی نیستند و هیچگونه نویز و تداخلی که در محیط وجود دارد، بر روی آنها تاثیری ندارد. در واقع کیفیت انتقال در آنها بالا است.
- آنها در داخل زمین نصب میشوند. بنابراین به نگهداری نیاز دارند.
- محدودیتی در فرکانس ندارند; چون به لایسنس نیاز ندارند.
- دارای ظرفیت انتقال بسیار بالا میباشند.
- نیاز به سرمایه زیاد دارند و راهاندازی آنها نسبتاً طولانی مدت است.
با توجه به موارد بالا، اگر بخواهیم از مزایا و معایب مایکروویوها نام ببریم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- به سرعت نصب میشوند(مزایا)
- به طور مکرر قابل استفاده در زیرساختهای شبکه موجود هستند(مزایا)
- از زمینهای ناهموار، قابل عبور هستند(مزایا)
- از ساختار انتقال رادیویی نقطه به نقطه در نقاط صعب العبور و کوهستانی، استفاده میکنند(مزایا)
- بعد از یک حادثه طبیعی مانند طوفان شدید و… امکان برپایی مجدد آنها، سریع است(مزایا)
- همانطور که گفته شد ارتباط مایکروویو از نوع مستقیم(Point-to-Point) است. بنابراین وجود هر نوع مانع دید مستقیم، بین دو نقطه ارتباطی، باعث قطع ارتباط میشود(معایب)
- در فواصل بسیار طولانی امکان برقراری ارتباط وجود ندارد(معایب)
- ظرفیت ارتباط در آنها محدود است(معایب)
- شرایط محیط تاثیر زیادی در کیفیت ارتباط دارد(معایب)
در این مطلب بطور خلاصه، به مقایسه ارتباطات مایکروویو و فیبر نوری پرداختیم و مزایا و معایب هر کدام را بررسی کردیم. قطعاً با مطالعه دقیقتر و پیشرفت روزافزون کاربرد ارتباطات مایکروویو، نیاز به تجهیز و استفاده از آنها برای سازمانها و کسب و کارها، مشخصتر میشود. ایران مابیکروویو با بیش از ۱۰ سال تجربه در زمینه های مختلف تجهیزات شبکه و ارتباطات مایکروویو آماده همکاری با شماست.